Principiul de functionare a incalzirii prin pardoseala este foarte simplu: in pardoseala unei incaperi se ingroapa un ansamblu de tevi speciale, prin care circula un agent termic de la o pompa de caldura sau de la o centrala termica.
Agentul termic incalzeste pardoseala, care radiaza caldura in intreaga camera. Astfel, podeaua locuintei tale se va transforma intr-un mare calorifer radiant inlocuind clasicele calorifere amplasate pe pereti.

Principalul avantaj al incalzirii prin pardoseala e faptul ca acest sistem incalzeste uniform intreaga incapere, caldura propagandu-se de jos in sus pe o suprafata mai mare spre deosebire de radiatoarele clasice.Un calorifer clasic trebuie sa aiba puterea de a incalzi si in cel mai indepartat colt al camerei, de aceea temeratura apei urca pana la 80 de grade Celsisus. Agentul termic care circula prin incalzirea in pardoseala are maxim 45 de grade, ceea ce inseamna un cost mai mic cu 30% pentru incalzirea agentului termic.

Economia de energie provine din folosirea eficientă a căldurii şi in loc să încălzim aerul care stă lipit de tavan şi nu intră în contact cu corpul nostru, încălzim exact spaţiul destinat corpului.

De exemplu, dacă la nivelul podelei temperatura aerului atinge 25 grade, în restul încăperii aceasta va pendula între 20 si 23 grade. Pentru camerele de baie sau holuri temperatura poate atinge şi 28 grade. Acest sistem va permite şi copiilor să utilizeze podeaua ca spaţiu de joacă.

Datorită transferului termic foarte mic prin intermediul fenomenului de convecţie, încălzirea prin pardoseală nu antrenează praful şi alergenii.

Toate materialele moderne folosite garantează o durată de viaţăp mare, fără intervenţii. Producătorii susţin ca durată de viaţă a acestor sisteme este de cel puţin 100 de ani.

Practic, clasicele calorifere, cu racordurile la vedere sunt înlocuite cu un sistem termic încorporat în pardoseală.  Se poate alege între două variante de sistem: cu conducte prin care este recirculat un agent termic furnizat de o centrală termică sau cu cablu electric.

Recomandăm prima variantă, cea pe bază de conducte prin care circulă agent termic, pentru că vara poţi răci suprafeţele, eliminând disconfortul provocat de curenţii de aer proveniţi de la aparatul de aer condiţionat. În plus, sistemul este mult mai versatil în ceea ce priveşte sursa de energie. Este compatibil cu centralele pe gaz, centralele electrice, centralele ce folosesc biomasa (peleţi, lemne, bricheţi), pompa de căldură sau panourile solare.

Dacă vorbim de cea de-a doua variantă, sistemul pe cablu electric, instalaţia în sine este mai ieftină decât cea cu ţevi, dar datorită costului mai mare ale curentului electric, cheltuielile totale de utilizare sunt mult mai mari. Sistemul se pretează în principal suprafeţelor relativ mici, pentru care ajută la îmbunătăţirea confortului, dar nu ca soluţie unică de încălzire.

Acest sistem poate fi aplicat atât sub gresie, cât şi sub pardoseala din lemn. Distribuirea căldurii se face pe toată suprafaţa camerei, căldura fiind distribuită de jos în sus, spre deosebire de sistemele clasice de încălzire cu radiatoare, unde aerul circulă, datorită curenţilor formaţi
între zonele calde şi cele reci ale încăperii.